Gratis sample Gratis verzending v.a. €39,95 Snelle levering Unieke producten
De Gouden Kat logo De Gouden Kat logo titel
ICON
ICON 0
Totaal: €0,00
Welke groene thee past bij jou? Het verkennen van de wereld van groene thee

Welke groene thee past bij jou? Het verkennen van de wereld van groene thee

Ben je nieuw in de wereld van thee? Of heb je een nare herinnering aan groene thee en wil je een keer ontdekken of dit terecht is?

In deze blog gaan wij jou opweg helpen met het vinden van een groene thee die bij je past. 

 

Wat is de smaak van groene thee?

Er zijn zoveel verschillende smaakvariaties in groene thee dat het lastig wordt om de smaak goed te omschrijven, maar laten we beginnen bij de basis.

Groene thee is, net als zwarte, witte en oolong thee,  afkomstig van de plant: Camellia Sinensis. Het verschil met de andere theesoorten zit hem in het oxidatieproces en dan voornamelijk de duur hiervan.

Theeblaadjes krijgen, nadat ze zijn geplukt, de ruimte om te oxideren. Met oxideren wordt bedoeld: de reactie die ontstaat door in contact te komen met de zuurstof in de lucht. Groene thee wordt over het algemeen maar kort geoxideerd. De 'Tea Master' heeft de taak om het oxodatieproces op het juiste moment te stoppen. Als het oxidatieproces te vroeg of te laat wordt gestopt, dan heeft dit een weerslag op de smaak van de groene thee. 

Er zijn een aantal manieren om het oxidatieproces te stoppen. De traditionele manier is om de bladeren bloot te stellen aan hitte. Dit kan gedaan worden door de theebladeren te stomen of te verhitten in een wok. Door dit proces krijgen de theebladeren ook hun heldergroene kleur. 

Er zijn dus een heleboel factoren die invloed hebben op de smaak van Groene Thee. Als we dan toch een omschrijving moeten geven dan kan er gezegd worden dat de thee onder te verdelen is in twee smaakvarianten: Groene thee uit Japan en China. 

 

Groene Thee uit Japan

Groene Thee uit Japan wordt gekenmerkt door een ietwat grassige smaak, zwaardere body en een gevoel van 'umami'. Als je de overstap wil maken van koffie/frisdrank naar groene thee, dan kunnen wij je aanraden om te beginnen bij de Japanse Groene Thee. Je smaakpupillen zijn bij de overstap nog gewend aan 'sterke smaken', hierdoor zijn de pupillen nog niet instaat om subtielere nuances van chinese groene thee te herkennen. Japanse thee wordt ook meestal gestoomd, wat zorgt voor frisse smaak en zwaardere 'body'. 

Prachtige exemplaren die in onze webshop te vinden zijn:

Japan Sencha

Japanse Genmaicha

 

Groene Thee uit China

In China wordt de thee traditioneel verhit in een wok of oven. Afhankelijk van de methode kan chinese thee een hint hebben van geroosterde groentes en/ of een houtskool. Door de bereidingswijze zijn de Chinese groene theesoorten over het algemeen wat zoeter van smaak met meer subtiele nuances.

Onze Lung Ching Dragonwell is een mooi voorbeeld. Het is wokgeroosterde groene thee met een hint van walnoten. Wil je liever beginnen met iets subtielers, zoeter en bloemiger? Dan is onze klassieke jasmijnthee met jasmijnbloesems zeker een aanrader. 

 

Ben je echt helemaal nieuw in de wereld van thee en wil je eerst met toegankelijkere theesoorten beginnen, dan kunnen wij het beste de melanges aanraden. Kies een groene theemelange die past bij jouw smaakprofiel. Hou je van citrus? Dan kunnen we Lady Manderin aanraden. Hou jij erg veel van zoete producten? Kies dan voor onze Lieve, Zoete Galia Thee: Een heerlijke meloenthee met aardbei. 

 

Zo is er in de wereld van groene thee voor iedereen wel iets te beleven. Wil jij liever advies op maat? Mail dan naar: info@degoudenkat.nl